Morten Sager
Vi är mycket glada över att välkomna Morten Sager att inleda vår konferens. Morten är docent i vetenskapsteori vid Göteborgs universitet. Under mer än femton år har han forskat och publicerat texter om evidensbasering inom vård, skola, omsorg och folkhälsa. 2013 startade han och leder ett masterprogram i evidensbasering som riktar sig till professionella inom samtliga välfärdssektorer. Morten är en mycket uppskattad föreläsare.
Elina Mäki-Torkko
Svensk Medicinsk Audiologisk Förening (SMAF) – Elina Mäki-Torkko
Titel på föreläsning: Cochleaimplantat till vuxna – framgångar och utmaningar
Elina Mäki-Torkko är professor i medicinsk audiologi vid Institutionen för medicinska vetenskaper sedan 2016. Hon är enhetschef för det Audiologiska forskningscentret vid Örebro universitetssjukhus och överläkare vid audiologiska kliniken vid Örebro universitetssjukhus. Elina är docent vid Uleåborgs universitet, Finland och gästprofessor vid Linköpings universitet. Sedan 2016 är Elina vetenskapligt råd inom audiologi vid Socialstyrelsen.
Ett av Elinas största forskningsintressen är hörselepidemiologi, särskilt när det gäller åldersrelaterad hörselnedsättning. Hon har deltagit i europeiska forskningssamarbeten med syfte att undersöka miljö, medicinska och genetiska faktorer relaterade till åldersrelaterad hörselnedsättning. Hon bedriver också forskning om nyttan av cochleära implantat hos vuxna.
Erik Berninger
Svensk Teknisk Audiologisk Förening (STAF) – Erik Berninger
Titel på föreläsning: Hörselfysiologi och funktionella mätningar
Erik Berninger har en bred kompetens och erfarenhet inom audiologi. Efter examen i teknisk fysik och elektroteknik (1980 Linköping) har han huvudsakligen arbetat kliniskt inom det audiologiska området. Hans doktorandarbete handlade om hur malariamedicinen Kinin påverkar hörselsystemet vilket har en stor klinisk betydelse. Han har innehaft ett antal ledande positioner inom teknisk audiologi, forskning, utveckling och utbildning vid Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet, Stockholm. Erik och medarbetare introducerade universell neonatal hörselscreening vid Huddinge sjukhus 1998 samt utvecklade metodik för tidiga insatser gällande audiologisk diagnosticering och hörapparatanpassning. Erik är initiativtagare till Scientific Center for Advanced Pediatric Research (SCAPA, www.ki.se/scapa ). Hans aktuella forskningsaktiviteter fokuserar på orsaker och mekanismer till medfödd sensorineural hörselnedsättning, påverkan av tidiga insatser och binaural bearbetning. Erik är docent vid Karolinska Institutet.
Sangeeta Bagga-Gupta
Svenska Pedagogiska Audiologiska Föreningen (SPAF) – Sangeeta Bagga-Gupta
Titel på föreläsning: Ett evidensbaserat tredje perspektiv på delaktighet och inkludering. Om behovet av att gå bortom vår besatthet över att höra/tala och teckna
Sangeeta Bagga-Gupta är professor i pedagogik och vetenskaplig ledare av forskningsmiljön Communication, Culture, Diversity vid Jönköpings Universitet. Hennes forskning präglas av ett tvärvetenskapligt/flerdisciplinärt perspektiv och med en stark internationell förankring. Forskningen fokuseras på en rad teman som på ett övergripande plan ingår inom områden som kommunikation/språkande, identitet, kultur, digitalisering och lärande.
Hon är starkt engagerad som lärare och ledare på forskarutbildnings-, post-doc och docentnivåer inom olika tvärvetenskapliga områden och har bl.a. initierat och medverkat i bildandet av flera forskarskolor. Hennes internationella publicering är synnerligen omfattande, och hon har varit redaktör för flera referee-bedömda tidskrifter och samlingsvolymer. Just nu är hon redaktör för The Palgrave Handbook of Decolonizing the Educational and Language Sciences.
Sangeeta Bagga-Gupta disputerade 1995 vid dåvarande Tema Kommunikation, Linköpings universitet och genomförde sina post-doktorala arbeten inom dövstudier vid Gallaudet University, Washington DC, USA. Sangeeta har varit projektledare för flera större forskningsprojekt finansierad av bl.a. Vetenskapsrådet och varit föreståndare för två större forskarskolor. Hon eftersträvar att använda sin forskning i samverkan med samhällsaktörer även utanför det vetenskapliga samhället och var med att etablera tankesmedjan DoIT- ett forum för samverkan mellan olika samhällssektorer och inspiration till perspektivutbyten.
Maria Hoff
Svenska Audionomföreningen (Svaf) – Maria Hoff och Milijana Malmberg
Titel på föreläsning: Hur mår audionomen i dag?
Maria Hoff är legitimerad audionom och arbetar som universitetslärare och programansvarig för audionomprogrammet. Hon undervisar och forskar inom hörsel och åldrande samt tinnitus och ljudkänslighet. Maria har tidigare arbetat kliniskt i både Sverige och Storbritannien med bl.a. fördjupad rehabilitering av patienter med tinnitus och hyperacusis. Maria disputerade 2021 med avhandlingen “Hearing in early old age: current perspectives”. Hennes undervisningsområden fokuserar kring; Gerontologi, audiologisk rehabilitering, tinnitus och hyperacusis. Maria handleder examensarbeten samt undervisar om hörseldiagnostik på läkarprogrammet.
Maria ingår i forskningsgruppen H70-Hörsel där hon bedriver epidemiologisk forskning om hörselfunktion hos äldre, bl.a. kopplat till kognition. Hon är involverad i ett forskningsprojekt vid Arbets- och miljömedicin som undersöker risk för hörselrelaterad sjukskrivning bland personal i förskolan. Vidare bedriver Maria klinisk forskning om metoder för att mäta behandlingseffekter vid tinnitusvård, i samarbete med Hörselverksamheten, Habilitering och Hälsa. Maria är ordförande i Svenska Audionomföreningen.
Milijana Malmberg
Milijana Malmberg är universitetslektor vid Göteborgs universitet och undervisar främst i audiologisk rehabilitering. Forskningsintresset ligger i att utveckla verktyg och metoder för att stödja rehabiliteringsprocessen och den enskilde audionomen inom klinisk verksamhet. Milijana är forskningsledare för projekt som handlar bland annat om digitalisering av hörapparatanpassning samt om digitalisering av hörselprevention inom Hörselverksamheten i Västra Götalandsregionen. Milijana är vice ordförande i Svenska Audionomföreningen samt ledamot i Svenska Audiologiska Sällskapet.
Sarah Granberg
Yrkesföreningen Socionomer för döva och hörselskadade (YSDH) – Sarah Granberg (deltar tyvärr inte på konferensen pga. förhinder)
Titel på föreläsning: Ett salutogent perspektiv på hörselnedsättning i arbetslivet – friskfaktorer för en hållbar arbetssituation
Sarah Granberg är med dr. och leg audionom, arbetar som lektor och forskare vid Örebro Universitet och Audiologiskt forskningscentrum, Universitetssjukhuset i Örebro. Sarah undervisar främst inom områdena audiologisk rehabilitering av vuxna, evidensbaserad vård, forskningsmetodik samt klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa (ICF). Sarah har ett särskilt intresse för personcentrerad audiologisk rehabilitering och hur man på olika sätt kan utveckla svensk hörselvård i denna riktning. Aktuell forskning rör arbetslivet i relation till hörselnedsättning, hälsa och livskvalitet, audiologisk rehabilitering av personer med grav hörselnedsättning, äldre personer med kombinerad svår syn- och hörselnedsättning och forskning inom området ICF. Sarah ingår i flera internationella samarbetskonstellationer och har granskningsuppdrag åt flera vetenskapliga tidskrifter.
Hennes avhandling ”Functioning and Disability in adults with hearing loss: The preparatory studies in the ICF Core sets for Hearing loss project” mottog 2015 Arnbrinks utmärkelse. Sarah har ett nära samarbete med Hörselskadades Riksförbund (HRF) och är en flitigt anlitad föreläsare. Hon har medverkat i populärvetenskapliga intervjuer i både radio och tidning.